Asienguiden > Brunei > Bilder från Brunei

 

Båttaxi.
Båt-taxi används flitigt mellan Kampung Ayers byar på vattnet.

Omar Ali Saifuddien Moské.
Omar Ali Saifuddien Mosque.

Istana Nurul Iman.
Palatset Istana Nurul Iman bakom de för Brunei så typiska byarna på pålar.

Satay
Nygrillad Satay smakar alltid bra.

Negara Brunei Darussalam
Brunei hade sin storhetstid på 1400-talet och 1500-talet då landet kontrollerade stora delar av Borneo och södra Filippinerna. Territoriet blev sedan mindre och Brunei blev ett brittiskt protektorat som kanske hade upphört som nation om man inte hade hittat olja 1929. Oljepengarna gjorde att man valde att inte delta när Malaysia bildades 1963 utan förblev ett brittiskt protektorat till 1984 då landet blev självständigt. Brunei styrs av sultan Hassanal Bolkiah, nummer 29 i ordningen av den dynasti som styrt landet sen 1400-talet. Sultanatet styrs från palatset Istana Nurul Iman med 1778 rum på totalt 200 000 kvadratmeter. Palatset som ritades av den filippinske arkitekten Leandro Locsin är öppet för besökare under högtiden Hari Raya Aidilfitri som markerar slutet på Ramadan.

Brunei är inte en demokrati men den ekonomiska levnadsstandarden är hög. Landet saknar inkomstskatt och har fri sjukvård och skola. Ris och bostäder är subventionerade. Sen 1991 säljs inte alkohol i landet men icke-muslimska turister får föra in 2 flaskor vin eller sprit samt 12 burkar öl för konsumtion på hotellet och vissa restauranger.

Bland sevärdheterna räknas Kampung Ayer - 28 byar byggda på pålar i vattnet. Här bor ungefär en tiondel av landets knappt 400 000 invånare. Huvudstaden Bandar Seri Begawan populärt kallad BSB domineras av Taj Mahal-inspirerade Omar Ali Saifuddien-moskén.

Hotell i Brunei

Marknad.
Färskvaror på marknaden.

Omar Ali Saifuddien Mosque
Bandar Seri Begawan domineras av pampiga Omar Ali Saifuddien-moskén.
Omar Ali Saifuddien Mosque
  Foto: Sven Bomark