Asienguiden > Filippinerna > Subic Bay

Subic Bay - Olongapo
Subic Bay var fram till 1992 bas för den stora amerikanska 7:e flottan. Utanför basen fanns en omfattande sexindustri. I filmen En officer och en gentleman utspelas en del i området runt Barrio Barretto och Baloy Beach (Long Beach) norr om Olongapo. Idag finns endast några få flickbarer kvar längs National Highway i Barrio Baretto och byn Subic. I Olongapo gjordes en upprensning efter amerikanarnas tillbakadragande och staden är nu en av de renaste och mest välordnade i Filippinerna. Den f.d. flottbasen heter numera Subic Bay Freeport Zone. Hela området har genomgått en lyckad förvandling till ett industri- och turistcentrum.

Till turistattraktionerna hör att dyka på något av de 19 vraken av vilka slagskeppet New York byggt 1891 och sänkt 1941 är det mest kända.

Många passar på att gå en överlevnadskurs på Jungle Environment Survival Training Camp, som användes av amerikanarna. Djungeln är tät och man kan få syn på flygande hundar och långsvansade makaker även från vägen. Kolonin av flygande hundar (världens största fladdermusart) har ledsnat på att sitta i träden vid utsiktsplattformen kallad Bat Kingdom. Om man frågar sig fram får man reda på var man kan se de imponerande djuren. Vingspannet är 1,8 meter. Skönt att veta att de är fruktätare och inte blodsugare!

Subic har en internationell flygplats men den används bara för fraktflyg och charter från Asien. Med bil eller buss tar man sig hit på 3-4 timmar från Manila.

Barrio Barretto
Barrio Baretto 3-4 km norr om Olongapo

flygande hundar
Flygande hundar som börjar vakna till liv på sena eftermiddagen.

olongapo
Färgkodade jeepneys längs Magsaysay Avenue i Olongapo.