Asienguiden > Malaysia > Kota Kinabalu

 

karta Kota Kinabalu
KK karta

Bild till höger: Staty av Svart Marlin

Svart marlin - Makaira indica
Hamnen i KK.
Kota Kinabalu
Huvudstaden i Borneos nordligaste stat Sabah heter Kota Kinabalu eller i folkmun KK. Sabah blev en del av Malaysia 1963 och fd Jesselton blev 1968 Kota Kinabalu - Kota betyder ungefär stad och Kinabalu kommer från Malaysias högsta berg 4095,2 meter höga Gunung Kinabalu i närheten. Staden i sig är ovanligt flack eftersom den till stor del är byggd på utfylld havsbotten. KK som jämnades med marken under andra världskriget är idag en sprudlande stad med ungefär en halv miljon invånare.

Marknad i KK
Längs strandpromenaden finns ett flertal marknader.

Gunung Kinabalu - Mount Kinabalu
Kinabalu - berget som givit staden dess namn.
Sabah State Mosque
Sabah State Mosque som rymmer 5000 personer är ett exempel på modern islamisk arkitektur.
Kota Kinabalu.
Stora kantiga efterkrigsbyggnader placerade i ett rutmönstrat gatnät.

Jesselton Hotel.
Jesselton är KKs äldsta hotell fast det byggdes så sent som 1954.

Sabah Museum har utställningar i en modern byggnad och i Heritage Village kan man se hustyper från Sabahs olika etniska grupper. I närheten ligger vackra Sabah State Mosque. Det intressantaste i KK är kanske dess marknader. På söndagar är det kinesisk marknad på Jalan Gaya, i hamnen säljer fiskarna sina fångster och i närheten kan man köpa hantverk på Filipino Market. Restaurangutbudet är stort och den festsugne kan känna sig lugn, inställningen till alkohol är liberalare än på vissa andra håll i Malaysia.

Atkinsons Tower.
Atkinsons Tower en av få förkrigsbyggnader.

De flesta som kommer till KK gör det nog för att upptäcka Sabahs fina natur. Att bestiga Mount Kinabalu kräver ingen klättringserfarenhet däremot en del tid, pengar och hyfsad kondition. På Borneo finns världens största blomma - Rafflesia. Diametern kan bli nästan en meter och vikten över tio kilo. Det är inte helt lätt att hitta blommande exemplar eftersom knoppningen tar många månader och själva blomman bara håller några dagar. Populärt är också att besöka Orangutangerna i Sepilok utanför Sandakan. Pulau Sipadan utanför Sabahs sydostkust anses allmänt vara en av världens främsta dykplatser.

Sabah Museum Heritage Village.
Liksom Skansen har Sabah Museum bevarat olika typer av äldre byggnader.

Rafflesia - Rafflesia arnoldii
Rafflesia och knopp - världens största blomma.
 Foto: Sven Bomark