Asienguiden > Malaysia > Malacka

 

Boka hotell i Malacka

Flor de la Mar Kopian av portugisiska skeppet Flor de la Mar inrymmer ett sjöfartsmuseum.
Melaka Town Square
Torget är känt för sina röda byggnader, Stadthuys till höger i bild byggdes av holländarna redan i mitten av 1600-talet.

Malacka som är listad som ett världsarv av Unesco är en av Malaysias största turistattraktioner. Malacka var ett viktigt handelscentrum redan innan portugiserna tog makten 1511. År 1641 var det holländarnas tur att ta över. Stadtuys som byggdes kort därpå är antagligen den äldsta holländska byggnaden i sydostasien. Idag inhyser Stadthuys ett av Malackas många museum. Rödmålade Christ Church vid samma torg är byggd ungefär hundra år senare 1753. Tong Ben Swee-klocktornet byggdes inte av holländarna som man skulle kunna tro utan så sent som 1886.

St Paul's Church
Ruinen av Pauluskyrkan byggd av portugiserna år 1521.
Kampung Kling Moské
Kampung Kling-moskén.
Jonker Walk
Jalan Hang Jebat som tidigare hette Jonkers Street är Chinatowns pulsåder. Fre-söndag hålls nattmarknaden Jonker Walk här.

1795 fick britterna makten och Malacka förlorade snabbt i betydelse till andra brittisk-kontrollerade bosättningar i Malackasundet, först till Penang och senare till Singapore.

En viktig grupp i Malacka är Baba-Nonya som är ättlingar till kinesiska män som immigrerade hit och gifte sig med lokala kvinnor. Nonya- eller Peranakanköket som det också kallas anses av många vara det kanske bästa i Malaysia. I Malackas Chinatown serveras det på många restauranger. I Chinatown ligger också Baba-Nonya Heritage Museum inrymt i ett traditionellt handelshus.

Man tar sig enkelt hit på ett par timmar med buss eller taxi från KL, även Singapore har täta bussförbindelser.

Foto: Sven Bomark
Malacca
En 45-minuters båttur på floden kostar 10 MYR/RM (jan 2012).