Asienguiden > Sydkorea > Koreansk mat

grillspett    Vem kan motstå nygrillade spett?

 ätpinnar av metall
   I Korea äter man med pinnar av metall.

kalguksu
   Att göra kalguksu - handgjorda nudlar är en konst.

Koreansk mat
En vanlig måltid i Korea består av antingen fisk, kött eller tofu serverad med en skål ris, soppa, grönsaker och kimchi.

Bibimbap
Populär rätt bestående av t ex en skål med varmt ris toppad med kött, kalla grönsaker, kimchi, ett stekt ägg och en klick chilipasta - all vackert upplagt i sektorer. Innan man äter ska man dock röra ihop allt.

koreanska köket
   I Korea används mycket vitlök och chili.
Bulgogi
Bulgogi - "eldkött" är kanske den populäraste rätten bland utländska besökare. Rätten består av strimlat marinerat nötkött som grillas vid bordet och rullas in i ett salladsblad tillsammans med ris och kimchi.

Kimchi
Kimchi äts till nästan varje mål mat i Korea. Den vanligaste kimchi-varianten idag består av bl a baechu (en sorts kinakål), vitlök och chilipeppar som får jäsa. Kimchi har en flertusenårig historia dock utan chilipeppar som kom till Korea på 1600-talet.

Jennie Walldéns kokbok "Smaker i mitt hjärta - Korea möter väst"

Foto: Andrew Chen