Asienguiden > Vietnam > Hanoi

Karta med hotell i Hanoi
Hanoikarta

Fler fotografier från Vietnam på facebook.com/Asienguiden.
Ho Chi Minhs mausoleum.
Vietnameser i kö för att visa sin vördnad vid Ho Chi Minhs mausoleum.
Hoan Kiem-sjön.
I Hanois hjärta ligger Hoan Kiem-sjön. Den röda bron leder till Ngoc Son-templet längre bort på en liten ö syns sköldpaddstornet.
Hanoi grundades vid Röda Floden som Thang Long för tusen år sen, sitt nuvarande namn fick staden 1831. På 1200-talet hade de 36 olika hantverksskråna tagit varsin gata i gamla stan, därav namnet "de 36 gatorna". Gatunamnen börjar ofta på Hang som betyder handelsvara följt av namnet på den specifika varan, på Hang Buom tillverkades segel. Idag är gatorna fler och har ofta ändrat sin ursprungliga inriktning, på Hang Buom säljs numera sötsaker och importerade spritdrycker. Husen i gamla stan är mycket smala eftersom skatten baserades på fasadens bredd mot gatan, de kan däremot var mycket djupa. I området finns många hotell.

Roi nuc - dockteater i vatten.
Dockor liknande de som används i vattendockteatern är populära souvenirer.

Beer with a view.
Härifrån är bilderna på sjön och trafiken tagna.
Att gå vilse bland gamla stans gränder och dricka en bia hoi färsköl för ett par kronor på en plaststol i något gatuhörn är ett måste. Många går på en föreställning med den för Röda flod-deltat traditionella och unika vattendockteatern.

Söder om gamla stan ligger Hoan Kiem-sjön. I gryningen samlas folk runt sjön för att utöva tai chi, jogga eller spela badminton. Sydost om sjön ligger de franska kvarteren med vackra kolonialbyggnader som operahuset och hotellet Sofitel Legend Metropole byggt 1901.

Notre Dame-katedralen
Poserande i den traditionella dräkten ao dai utanför Litteraturens tempel.

Trafiken i Hanoi.
Bilarnas andel av trafiken blir större för varje år.
Andra sevärdheter är Ho Chi Minhs mausoleum som byggdes mot hans uttryckliga vilja, Litteraturens tempel grundat år 1070 till Konfucius ära och det moderna etnologiska museet.

Öster om Hanoi ligger Halongbukten som finns med på Unescos världsarvslista. I bukten ligger tusentals spektakulära kalkstensöar.

Foto: Sven Bomark
 

MiG-21
MiG-21 utanför Militärhistoriska museet, i bakgrunden Flaggtornet Cot Co.

Blommor.
Färgstarka blommor till salu i gamla stan.