Asienguiden > Vietnam > Hoi An

karta Hoi An hotell
Hoi An karta

Täckta japanska bron
Den täckta japanska bron har blivit något av en symbol för Hoi An.
Hoi Ans gamla kvarter
Röda lyktor
Ihopfällbara lyktor tillverkade av sidentyg spänt över ramar av bambu.
Hoi An var från slutet av 1500-talet en viktig handelshamn med skepp från Japan, Kina och ända från Europa där staden var känd som Faifo. Under början av 1800-talet hade Danang tagit över rollen som den viktigaste hamnen i Centrala Vietnam. Hoi An hamnade i bakvatten tills staden listades på Unescos världsarvslista 1999. Sedan dess har besökarantalet ökat explosionsartat.

Många kommer hit på dagsturer från Danang men det är trevligare att spendera några dagar här. Om du vill beställa sidenkläder från någon av Hoi Ans hundratals skräddare gör det första dagen så att det finns tid för ändringar. Det fina med Hoi Ans gamla kvarter är den historiska atmosfären bäst upplevd tidig morgon eller sen eftermiddag och kväll. De gamla kvarteren vimlar av mysiga restauranger och kaféer att chilla på. Charmen är inte lika lätt att upptäcka under de heta timmarna mitt på dagen då gatorna är proppfulla av turister.

Roddarmadamer
Erfarna roddarmadamer.
Fujian samlingshus
Phuc Kien är tillägnat sjöfararnas beskyddare.
Cua Dai Beach
Förutom den historiska stadens över 800 historiska byggnader lockar förstås Cua Dai Beach (bild ovan) som räknas till en av Vietnams bästa stränder även om vågorna kan vara höga från november till mars. Längs Cua Dai-stranden finns några av Vietnams bästa hotell. Även i närheten av Hoi Ans historiska kvarter finns mycket bra boende i olika prisklasser.

Några mil från Hoi An ligger ett annat av Unescos världsarv nämligen ruinerna av Champastaden My Son. Huvuddelen av byggnaderna var uppförda i indisk stil.

Kuriosa - vissa delar av filmatiseringen av Graham Greenes roman The Quiet American är filmad i Hoi An, nämligen scenerna vid floden när Pyle är på väg till en restaurang för att äta middag med Fowler.

Foto: Sven Bomark

Spiralformad rökelse
Spiralformad rökelse - här i det Kantonesiska samlingshuset.
Båtbyggeri i Kim Bong-byn
Båtbyggeri i byn Kim Bong på ön Cam Kim.
Champaruinerna i My Son
My Son var ett religiöst centrum från 300-talet till 1200-talet.