Asienguiden > Vietnam > Saigon

Ben Thanh-marknaden byggdes som Les Halles Centrales av fransmännen 1914.
Populära Ben Thanh-marknadens klocktorn har blivit en symbol för Saigon.
Hotel Continental Saigon
Gatan där filmen "Den stillsamme amerikanen" utspelas kallades Rue Catinat av fransmännen och Tu Do under Amerikakriget - idag heter den Dong Khoi. Den kilometerlånga numera lyxiga shoppinggatan sträcker sig från Notre Dame till Saigonfloden. I förgrunden syns klassiska hotellet Hotel Continental Saigon, I Vincom Center bakom öppnade ett köpcentrum 30 april 2010.
Gatan Bui Vien i backpackerområdet. I bakgrunden 262 meter höga Bitexco Financial Tower.
Gatorna Bui Vien, Pham Ngu Lao och De Tham utgör backpackerområdet.
Saigon - Vietnams viktigaste stad
Hanoi är Vietnams huvudstad men Saigon eller som staden officiellt heter Ho Chi Minh City (HCMC) är den största och ekonomiskt viktigaste.

Saigon är sprudlande och intensiv, om det är första stoppet på resan kan det vara skönt att acklimatisera sig på någon av de klassiska hotellens takbarer - Bellevue på Majestic Hotel har fin utsikt över floden, Saigon Saigon Bar på historiska och lyxiga Caravelle Hotel ger liksom Rooftop Garden på Rex Hotel fin överblick över centrala distrikt 1.

Krigsminnesmuseet som förr kallades krigs-förbrytelsemuseet finns nog på de flesta västerländska turisters måste-lista. På gården står amerikanska tanks, stridsplan och en helikopter uppställda. Inne i museet skildras krigets grymheter med bland annat fotografier.

År 1966 stod ett nytt palats klart åt den sydvietnamesiska presidenten. Det var här den sovjetbyggda stridsvagnen körde genom grinden den 30 april 1975 vilket markerade slutet på kriget. Återföreningens palats som byggnaden numera kallas har lämnats relativt oförändrad och ett besök här ger nästan en känsla av att vara med i en gammal Bondfilm.

Notre Dame-katedralen
Notre Dame byggdes i slutet av 1800-talet och har 58 meter höga torn.
Huvudpostkontoret ritat av Gustave Eiffel (På spåret-fråga 2011).
Vackra huvudpostkontoret ritat av Gustave Eiffel.
Durian till försäljning.
Cykel lastad med Durian, en frukt bannlyst på många hotell p.g.a. sin lukt.
Koncentrationen av sevärdheter, butiker, barer och restauranger är störst i Dong Khoi-området.

I backpackerområdet finns boende till lågt pris som t ex Duc Vuong och Alagon Central. Även här finns gott om restauranger, barer och resebyråer.

En vanlig utflykt från Saigon är Cu Chi-tunnlarna i kombination med Cao Dai-templet i Tay Ninh. Även turer till Mekongdeltat är populära.

För många är Saigon ett stopp på vägen till och från stränderna i Nha Trang, Mui Ne eller på den mycket populära ön Phu Quoc.

Vänta med shoppingen till dagarna innan hemresan och börja då med att köpa en väska till lågt pris - fyll den sedan med fynden du gör (glöm inte flygets viktgräns).

Krigsminnesmuseet kallades tidigare krigsförbrytelsemuseet.
Krigsminnesmuseet visar på ett slående sätt krigets grymheter.
Reunification Palace hette tidigare Independence Palace eller Presidential Palace.
Återföreningens palats i läcker 60-tals arkitektur.
Cao Dai-templet utanför Tay Ninh.
Stora Cao Dai-templet besöks ofta på utflykter till Cu Chi-tunnlarna .
Flytande marknad utanför Can Tho i Mekongdeltat.
Fruktstund - flytande marknad utanför Can Tho.
 Foto: Sven Bomark